Karty, všude samé karty

Dnes budu psát o kartách, přesneji o online sběratelské karetní hře Hearthstone: Heroes of Warcraft a jejich základních principech a herních mechanismech. Jak už název napovídá, tato karetní hra je postavena na základech velmi úspěšné MMORPG hry World of Warcraft. Jakožto bývalý sběratel a hráč Magic the Gathering, jsem byl zvědavý, jak bude Hearthstone vypadat a musím říct, že jsem této hře propadl, stejně jako mnoho mých přátel, a to hned z několika důvodů:

* Hra je F2P s mikrotransakcemi, které však nejsou nutností.

* Hearthstone si zahrajete na zařízeních s os Windows, iOS, OS X a Android. Ovládání i princypy hry jsou jednoduché a intuitivní.

* Množství karet je velmi rozmanité a člověk neustále přemýšlí, jak udělat svůj balík neporazitelným.

* Jeden sobouj zabere cca 10 minut, což ze hry, obzvláště hrajete-li na mobilním telefonu, dělá dokonalou kratochvíli, když čekáte na autobus, nebo když čekáte v autě na vaši drahou polovičku, než se vrátí z nákupu…. :)

 

Základní herní mechanismy

Hrdinové a balíky

Na začátku si vyberete jednoho z devíti hrdinů, každý z nich má jednu speciálni vlastnost,kterou lze použít jednou za kolo. Sestavíte si balík (v začátcích můžete využít přednastavené balíky), který může obsahovat maximálně 30 karet. Každý hrdina si do balíku může přidat karty, které jsou určené jen pro daného hrdinu a také karty neutrální, které jsou dostupné pro každého hrdinu.

Za každé tři vyhrané souboj dostanete odměnu v podobě 10 zlatých. Zlaťáky v rozmezí od 40 do 100 dostanete také za splnění každodenních úkolů. Za utržené zlaťáky si pak dokupujete balíky s náhodnými kartami, vstupy do arény, nebo sólová dobrodružství.

Souboj

Každý z hráčů si na začátku hry lízne 3 karty, které může vrátit zpátky do balíku a lízne si karty nové. Hráč který začíná jako druhý automaticky dostává kartu za 0 many, která na jedno kolo přidá 1 manu.

Oba hráči začínají své kolo s 30 životy a 1 manou. Mana roste o 1 bod s každým kolem daného hráče až do maxima 10 man. Hráč si každé kolo lízne kartu. Cílem hry je snížit počet životů protihráče pomocí útoků minionů, nebo kouzel na 0. Za vyložení karty se platí manou, která se v následujícím kole obnoví. Minioni mohou útočit až v následujícím kole po vyložení, neurčuje-li tomu dovednost miniona jinak.

Karty

Karty se dělí na tři základní druhy

Minion – potvora

Každý Minion má své útočné číslo (na kartě vlevo dole – dále jen Úč) a počet životů (na kartě vpravo dole).  Útočné číslo určuje, kolik životů minion ubere protivníkovi samotnému, nebo dané potvoře protivníka. Pakliže je počet životů miniona roven nule, nebo nižší, minion je přesunut do hřbitova. Pokud je útočné čislo rovno nule, minion nemůže útočit. Někteří minioni mají také různé zvláštní schopnosti, například schopnost miniona „Battlecry: Deal 3 damage to enemy hero“ při vyložení sníží počet životů protivníkova hrdiny o 3. Někteří minioni jsou také označeni druhem, kdy obvykle skupina minionů stejného druhu obdrží „druhový“ bonus, například minion Murloc Warleader přidává všem minionům druhu Murloc +2 k Úč a +1 k životu.

Spell – kouzlo

Kouzla jsou v hearthstone velmi rozmanitá, umí lečít, udílet poškození jednomu, nebo všem minionům, zvětšovat, nebo zmenšovat Úč a životy, lečit, zranit, rušit kouzla a spousty jiných.

Weapon – zbraň

Weapon karty přidají hrdinovi zbraň, kterou hrdina může útočit jak na nepřátelského hrdinu, tak na jeho miniony.

 

Mody

Play – Play mod je rozdělen na hru bez hodnocení v tabulce za méně zkušenosti a za hodnocenou hru za více zkušenosti pro hrdinu. (Při dosažení určitého počtu zkušeností, váš hrdina postoupí na další úroveň. Na určitých úrovních dostane hrdina jako odměnu kartu)

Solo Adventure – sólové dobrodružství je hra, kde hráč musí porazit obtížnějšího AI protivníka, za každého takto poraženého protivníka jsou hráči odměněni speciální kartou.

Arena – Za tento mod je nutné zaplatit 150 zlatých, hráč si vybere jednoho ze tří hrdinů a je nucen si vybrat celkem 30 z 90 náhodných karet, s takto vytvořeným balíkem se pak utká s protihráčem, který si vytvořil balík za stejných podmínek. Tento mod se hraje na 3 prohry. Pokud hráč 3x prohraje, aréna se pro něj uzavře do té doby, dokud si opět nezaplatí vstup. Nezoufejte, odměnu v podobě balíku a pár zlatek dostanete i když prohrajete všechny tři životy. Samozřejmě čím víc vítězství budete mít, tím větší je odměna.

Tavern Brawl – Náhodné mody tvořené vývojáři hry. Obvykle přístupné jednou týdně po určitou dobu. Odměna je v podobě balíku.

 

Tak to byl ve zkratce úvod do světa Hearthstone a teď bych se s vámi rád podělil o balíky, které hraju…

Murloc Warlock

Demon Warlock

Divine Paladin

Healing Priest

Mech Rogue

Secret Mage

 

Zpět na úvodní stránku

Comments

comments