hmbBEG

HMB pro začátečníky

Často se mi i mým přátelům stává, že narazíme na lidi, kteří projevují zájem o HMB. Je však úmorné pořád dookola omílat jedno a to samé, proto jsem se rozhodnul udělat jakýsi jednoduchý návod pro lidi, kteří by si chtěli HMB vyzkoušet, případně se k nám přidat.

1) Přečtěte si článek o HMB.

2) Přijďte se podívat na nějaký HMB turnaj, nebo promo akci. Je jich po republice několik ročně, přes léto téměř každý víkend. Případně kontaktujte členy HMB klubu, který je nejblíže vašemu bydlišti, ti vám mohou poskytnout informace o nadcházejících akcích a určitě vás rádi pozvou na trénink.

3) Na akci, nebo tréninku se zkuste domluvit na tréninkový souboj. Vždy se mezi námi najdou ochotní lidé, kteří vám zapůjčí vybavení a zbraň.

4) Po tom, co navštívíte nějakou akci a odzkoušíte si boj v brnění, už budete mít základní představu o tom co HMB je a co to obnáší.

5) Pakli-že se rozhodnete přidat do nějakého HMB klubu, je dobré začít na prvních 2-3 akcích jako support. Poznáte zbytek týmu, dozvíte se výhody a nevýhody různých druhů vybavení, stanete se přínosem pro tým i když ještě nebudete bojovat.

6) Po nabytých zkušenostech je na čase vybrat si období (dataci zbroje). Nejčasteji používaným typem zbrojí v HMB jsou zbroje datované v rozmezí 1300-1430. Ty také vychází jako nejlevnější varianta. Cena se samozřejmě odvíjí od výrobců, materiálu, případně od vaši šikovnosti. Spousty vecí si vyrábíme sami. Přiložím pár obrázků zbrojí v rozmezí od první poloviny 14. do první poloviny 15. století. Pamatujte, čím víc plechu, tím víc peněz, ale záleží na mnoha dalších aspektech.

134014.century teuton

14301425

 

7) K výběru zbroje použijte prosím internet a ne nás :) Až budete mít vybráno několik kousků (aspoň 4), teprve pak kontaktujte někoho z HMB a konzultujte.

8) Až budete mít vybráno a schváleno, rádi se s vámi podělíme o kontakty na plátnéře, mečíře a ostatní řemeslníky, se kterými si domluvíte výrobu daných věcí, které nedokážete vyrobit sami.

No a to je ve zkratce asi tak vše :)

Zpět na úvodní stránku

Comments

comments