anvil

Výroba plynové výhně

Dlouho jsem se odhodlával k výrobě výhně. Momentálně sháníme materiály pro kovářskou výheň na uhlí, poháněnou fukarem. V mezičase jsem se rozhodl vyzkoušet vyrobit malou plynovou výheň a rád bych se s vámi podělil o návod na výrobu a poznatky po samotném zhotovení a několikadenním používání.

Tak tedy, jak vyrobit plynovou výheň?

Co budete potřebovat:

Plechovku, vrtačku, čtyři šrouby a matky, sádru, písek, vodu, hořák a propanbutanovou láhev.

Postup:

1. Stojan – nohy výhně

Do plechovky vyvrtejte čtyři díry o průměru šroubů. Šrouby vložte do děr a dotáhněte matkama.

1

2. Vstup pro hořák

Z boční strany vyvrtejte do plechovky díru o průměru hořáku. (Já měl tu možnost vysoustružit vstupní ventil, který jsem k plechovce přišrouboval, tím pádem můžu hořák z výhně vytahovat, aniž bych porušil vložku)

2 3

3. Vložka

Nejprve si vyrobte z papíru, nebo kartonu dva válce. Jeden o chlup větší než je průměr hořáku, druhý se dnem o průměru jaký budete chtít mít lůžko výhně (místo kde budete žhavit kov) . Ve válci pro lůžko vystřihněte díru o průměru válce pro hořák, vložte jej do plechovky, ze strany vsuňte válec pro vstup hořáku.

p1

Písek, sádra a voda mají být v poměru 1:1:1. Já pro odměření používal obyčejný hrnek. Do kýblu jsem nalil tři hrnky vody, dohromady smíchal tři hrnky sádry se třemi hrnky písku. Sádropísek pak pomalu přisypávejte do vody a míchejte. V momentě, kdy sádropísek tuhý asi jako kaše, zalijte válce v plechovce a nechte ho zcela ztuhnout.

4 5

4. Výheň je hotová

Po ztuhnutí a vyschnutí sádropískové vložky můžete papírové válce odtrhnout, nebo vypálit hořákem, já je normálně vypálil. Hořák zapalte a vložte do bočního vstupu v plechovce. Voila a výheň je na světě.

6 7

POZNATKY:

Po několikadenním používání jsem došel k několika závěrům, jak výheň upravit a zlepšit.

1) Umístění hořáku – vstup pro hořák umístit z vrchní strany plechovky místo z boku. Při ohřevu plochého materiálu šlo velké množství žáru do stěny vložky. Vyřešil jsem to tak, že jsem do lůžka přidal kus šamotové cihly, ale myslím, že umístění hořáku z vrchní strany plechovky bude lepší řešení.

p3

2) Zpevnění vložky – jelikož je vložka tvořena jen pískem a sádrou, je dosti pravděpodobné, že dřív, nebo později popraská a začne se drolit. Já zůstal u sádry a písku, protože šlo o prototyp. Teď, když je prototyp odzkoušený, doporučuji místo sádry šamotový prášek. Je také dobré před vylíváním do plechovky přidat dráťenkové pletence. A pokud máte šamotovu cihlu, nařežte si ji na plátky a vyskládejte je okolo válce v plechovce.

p4

3) Průměr lůžka X síla hořáku – Čím slabší hořák budete mít, tím menší by měl být průměr lůžka výhně kvůli výhřevnosti.

4) Délka lůžka – Použil jsem plechovku ze žrádla pro psy, umístl jsem hořák do středu plechovky, což byla chyba, vzhledem k tomu, že jsem měl vrstvu vložky i na dně plechovky, to znamená že lůžko jako takové mělo délku 2/3 celé plechovky, což je dost málo. Vyřešil jsem to vyvrtáním otvoru na dně plechovky o takové velikosti, abych jím mohl protáhnout zpracovávaný kov. V případě, že obrobek není tak dlouhý, je dobré udělat si nějaká dvířka, nebo poklop na pantech, vyhnete se tak zbytečné ztrátě výhřevnosti. Pokud budete dělat výheň pouze s jedním otvorem, vyvrtejte díru pro hořák blíže vstupu do výhně, dále od středu.

p2P6

 

Tak, to je prozatím vše. Pokud příjdu na nějaký další zlepšovák, tak ho přidám, pokud na něco příjdete vy, dejte mi vědět :)

 

Zpět na úvodní stránku

 

Comments

comments