KNIGHTS

HMB – novodobý bojový sport, založený na středověkých turnajových kláních

Co je to HMB?

Když se mě někdo zeptá na mé záliby a já zrovna nemám povídavou náladu, odpovím zkrátka, že šermuji. Nakonec to vždy stejně končí u sáhodlouhého vysvětlování a porovnávání různých odvětví šermu.

Dovolte mi tedy, abych vám představil HMB – Historical Medieval Battles (Historické středověké souboje).

Jak už název napvovída, jedná se o poměrně mladý plně kontaktní bojový sport, založený na středověkých turnajových kláních, kde mezi šraňky (ohrazené kolbiště) měří své síly týmy z celého světa, včetně týmů z Argentiny, USA, nebo třeba z Japonska.

Na videozáznamu výše, jste si mohli všimnout, že bojovníci jsou oděni do plných zbrojí a vyzbrojeni tupými, ocelovými zbraněmi, které jsou vráběny dle historicky doložených materiálů, ale narozdíl od historických šermířů zabývajících se celkovou rekonstrukcí určitého období středověku, jsou bojovníkům HMB povolovány, ba dokonce doporučovány novodobé ochranné prostředky, jako suspenzor, chránič zubů, nebo páteřní štít. Stejně tak bojovníci HMB používají nejen středověké bojové techniky, ale mnohdy využívají i chvaty novodobých bojových umění.

Narozdíl od soubojů, které můžete vidět na různých hradech, městských slavnostech a podobně, tyto souboje jsou plně kontaktní, nejsou secvičené a jsou pod dohledem zkušených rozhodčích, kteří každoročně podstupují speciální školení.

Něco málo z historie?

Počátky HMB sahají do pozdních 90. let 20. století, kdy se v Rusku, Bělorusku a Ukrajině oddělily části skupin historických šermířů a začly pořádat plně kontatní turnaje, dle historických předloh. Z těchto zemí se pak tento sport rozšířil dále do Evropy a pak do celého světa. Zformovala se HMB asociace, začly se pořádat turnaje, na které byly zvány týmy ze zahraničí a v roce 2009 se na Ukrajině pod názvem BOTN (Battle of the nations) konalo první mistrovství světa v HMB, kterého se tehdy účastnily pouze čtyři státy a to Rusko, Ukrajina, Bělorusko a Polsko. Loni v létě bylo BOTN pořádáno v Chorvatském přístavním městě Trogir a účastnilo se ho přes 30 států z celého světa.

LETOS SE BOTN BUDE POŘÁDAT  V PRAZE A TO OD 7. DO 10. KVĚTNA!

 Soutěžní kategorie

Stejně jako spousta jiných sportů, má i HMB několik kategorií.

Kategorie Jednotlivců

Triathlon – je rozdělen na 3-4 části, kdy každá část zabírá 2-3 minuty, kdy rozhodčí přidělují body za platné zásahy protivníka

  1. Meč a štít – souboj bojovníků se štítem a mečem
  2. Meč a pěstní štítek- souboj bojovníků s jednoručním mečem a pěstním štítkem
  3. Dlouhý meč – souboj bojovníků dlouhým, nebo obouručním mečem

ProFights – Souboj 3×3 minuty s libobvolnou zbraní

Kategorie skupin

5 vs 5 – pětičlenný tým bojovníků používá libovolné zbraně a snaží se protivníky posrážet na zem, případně eliminovat jakýkoli odpor. Bojovník, který se dotýká země třemi body těla, je vyřazen.

21 vs 21 – ekvivalent 5 vs 5, ale s počtem 21 bojovníků v týmu.

HMB v České Republice

HMB se v republice objevilo někdy před 3-4 lety, kdy se jeden z nás jel podívat na mistrovství světa pořádané v Polsku. Vrátil se pln nadšení a začal organizovat první zájemce. Rok na to, jsme vyrazili na náš první HMB turnaj, který se konal v Rakousku. Byl to křest ohněm, kde jsme zjistili, že pro tento sport nejsme vůbec připraveni, jak z hlediska fyzičky, tak i vybavení. Po návratu jsme však nevěšeli hlavy, začli trénovat, zdokonalovat a přizpůsobovat zbroje i zbraně tak, abychom se stali plnohodnotnými soupeři ostatním týmům z celého světa.

V roce 2013 nás bylo stále ještě málo na to, abychom vytvořili několik separátních týmů, ale dost na to, abychom se zůčastnili naší první Bitvy Národů (BOTN) ve Francii.

V roce 2014 v ČR již fungovaly tři týmy, které jsme také nasadili na Bitvě Národů 2014 v Chorvatském Trogiru, kde se náš tým 1 umístil na 17. a tým 2 na 19. místě z celkem 74. Týmů.

Tento rok již u nás funguje 5 týmů, z toho se 3 týmy budou moci účastnit a reprezentovat Českou Republiku na Bitvě Národů, která bude pořádána od 7. do 10. května v Praze.

 

Tak, to je stručný úvod do tohoto nového sportu. Pokud máte nějaké další dotazy, nebo vás tento sport zaujal a chtěli by jste ho taky zkusit, nebo nás třeba podpořit v květnu v Praze, stačí mě kontaktovat skrze komentáře pod článkem.

 

Zpět na úvodní stránku

Comments

comments